Anyaghasználat a citerakészítésnél

Bükkfából készül a citera első és hátsó tőkéje. Ez azért alakult ki így, mert a bükkfa rendkívül kemény, így képes megtartani a hangolást. Az első tőkén vannak a hangolószögek, a hátsó tőkén vannak a húrakasztók.

Az anyagbeszerzés természetesen fatelepen történik. A fatelepen csakis a legkiválóbb faanyagot keresem. Olyan fát keresek, amely fedett helyen volt tárolva, így biztosított a megfelelő szárazsága. Minél kevesebb az anyagban a csomó, annál kevesebb anyag fog kárba veszni, természetesen ez minden használt faanyagnál így van.  

Borovi fenyőből van a citera oldala, illetve a fogólapja. Van annyira puha, hogy könnyen megmunkálható legyen, de pont annyira kemény, hogy az évek során ne veszítsen tartásából. Lucfenyőből készül a citera fedőlapja. Ez egy nagyon lágy típusú fenyő, rezonánsként nagyban hozzájárul a hangszer zengő hangjának felerősítéséhez.

A fogólapra kerül egy 0,9mm-es furnér borítás, és a 2mm-es rézpálcából készült bundok. A réz több szempontból is nagyon előnyös. Egyrészt a hangok kimérése és beütése után lehetőség van reszelővel a finomhangolásra, hogy a lehető legpontosabb hangot adja a hangszer. Másrészt, ha ezt a rézpálcát használom a húrpárnákon, akkor a húrok nem tudnak csúszkálni, míg például vaspálcán ez előfordulhat, persze akkor is csak tizedmilliméterekről van szó.

A hangolószögek 5mm-es rozsdamentes acélhuzalból készülnek. Használat előtt kiégetem a szögeket, így egy sötétebb színt kap, amely jobban illik a citera lakkozásához, mint a hagyományok fém szín.

A lakkozásról ide kattintva olvashat!