Citera lakkozása - Citerakészítés

A folyamat első lépése, hogy megfelelő arányokba sellakot feloldom denaturált szeszben. A citera színét azonban elsősorban nem ez adja, hanem a szintén szeszben oldódó fapác. Ebből két félét használok. Egyik a wenge nevezetű pác, másik a mahagóni. Utóbbi vöröses, előbbi pedig barnás árnyalatot ad. A sellakba kevert pácokkal együtt kapható meg a kívánt szín.

A lakkozást nagyon alaposan elő kell készíteni, méghozzá csiszolással. A legkisebb, szabad szemmel is alig látható karcok is erősen kijönnek a lakkozásnál. Kézi, illetve gépi csiszolók segítségével megcsiszolt hangszertest előkészítését követően el lehet kezdeni a lakkozást.

Én három rétegben lakkozom a citerát, így érhető el, hogy a végeredmény sima és homogén felület legyen. Minden alkalommal 6-8 órát szárad a lakk, majd visszacsiszolás következik. Tehát az első két réteg után csiszolás következik, természetesen az utolsó réteget már nem kell csiszolni.

Az érdekes rész akkor jön, amikor fenekelt citera esetén az alsó részt lakkozom. Ez ugyanis már lakkozás és bundozást követően kerül ráragasztásra.
Az alsó rész körbecsiszolásánál óhatatlanul belecsiszolok az oldalrészbe, ami korábban már le lett lakkozva. A feladat adott: le kell lakkozni az alját és az oldalát úgy, hogy ne látszódjon határvonal.
Érdemes megemlíteni, hogy a lakk teljesen máshogy viselkedik, mint a hagyományos festék. Ha ugyan is megfolyik a lakk, az képes lemosni az előző réteget. Ahhoz, hogy egységes felület jöhessen létre, muszáj elkerülni a megfolyásokat.
A cél, a színben teljesen homogén hangszer elérése. Már a második réteg lakknál is alig észrevehető, hogy külön lettek lakkozva, harmadik rétegnél szinte nem is lehet észrevenni.

A csiszolás miatt a citera oldalának alsó részén teljesen lejön a lakk, a többi részén azonban érintetlen.

Citera lakkozása, csiszolása

Az első feladat, hogy az éles határt el kell tüntetni, ami a már natúr fa és az érintetlen lakk között van. A színeket így sokkal könnyebb lesz összehozni.

A csiszolást követi a három réteg lakk. Első rétegnél még jól látszik a különbség, a másodiknál már alig, míg a harmadik rétegnél szinte észrevehetetlen, hogy külön-külön volt lakkozva az oldal. Balról jobbra látható az első rétegtől a harmadikig.