A citera

Citera felhasználása

Igen sok zenei stílust hallhatunk citerán Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián duójának köszönhetően. Különböző stílusokból jól ismert dallamokat szólaltatnak meg, vagy a népi dallamokat fűszerezik más stílusból ismert elemekkel.

Metál és citera

Klasszikus zene és citera

Blues elemek és citera

A kísérőhúrok hangolásából fakadóan a citerán csak az alaphangra és az attól T4 távolságra lévő hangra (lásd itt) épülő hangnemekben lehet játszani. A hangnembeli korlátozottság a népzenében általában nem jelent gondot. Emiatt, és a hangszer relatív egyszerű elkészítésének köszönhetően széles körben elterjedt a 19. században Magyarországon.
Ha a hangszeren kizárólag a dallamhúrokat használjuk, akkor természetesen bármilyen dallam eljátszható. Ma már a citerát nem csak a népzenében használják.

Világzenei stílus legjelentősebb képviselője Magyarországon Lajkó Félix: 

A hagyományosnak tekinthető népzenei használatnak nagyon sok kiválósága van idehaza. Az alábbi videón Szlama László muzsikál: 

 

 

 

Citera részei:  Citera részei

1.Hangolószögek 

2. Oldalsó kisfejek

3. Fedlap három hangnyílással
4. Húrakasztó szögek
5. Fogólap bundokkal
6. Húrpárnák
7. Dallamhúrok
8. Kísérőhúrok
9. Zengőhúrok

Citera fajtái:
A citera típusát a hangszer formája, hangolása, és húrjai száma határozza meg. Minden fajtából létezik tenor és prím kivitel (a prím citera a szoprán, míg a tenor az alt hangmagasság), és tetszés szerint lehet választani a hangolások közül. Az énekesekhez szoktak hangolást választani attól függően, hogy ki milyen hangmagasságban tud énekelni.

Legegyszerűbb típus a hasáb alakú citera, ezt nevezik vályú citerának.

Egy darab oldalfejjel ellátott vályú citera az egy kisfejes citera nevet kapta.

Van három oldalfejjel ellátott citera is, ez az oldalfejes citera.

Legnépszerűbb típus a hasas citera. Csak formájában tér el az oldalfejestől. Mint minden típus esetében, úgy a hasas citerák díszítettsége is eltér minden citerakészítőnél. Csikófejjel többen díszítik az oldalfejeket és az elülső tőkét, ez leginkább ennél a típusnál fordul elő.

A basszus kíséretet a kisbasszus nevű citerával lehet kivitelezni.

Létezik kapkodós citera, amely eredetileg diatonikus hangolású hangszerahol a kisfejek helyett egy megemelt “láb” közbeiktatásával vendéghúrokat feszítenek a citeratestre. Játék közben mód nyílik e hangok megszólaltatására, speciális játékmóddal a hangokat “belekapkodják” a dallamhangok közé.

Illetve van belsőfejes citera is, melynek kísérőhúrjai a tenor citera, a dallamhúrok pedig a prím citera hangzását adják.

Citera hangolási rendszere:
Az énekesek hangmagasságához igazodva szokás citerát választani. Az E-A hangolásnál mélyebbet nem szoktak kérni, legmagasabb hangolás pedig az A-D volt. Az E és az A hangok között pedig bármilyen hangolás előfordulhat.

Mit jelent az E-A, G-C, A-D stb… jelölés?
Az első betű mindig azt jelenti, hogy milyen hangra vannak hangolva a dallamhúrok. Mivel az összes citerán ugyan úgy vannak a bundok elhelyezve, így csak az alaphang határozza meg, hogy milyen hang esik az alsósoron lévő harmadik hangra. Ha a dallamhúr E hangra van hangolva, akkor a fogólap alsó során a harmadik hang A hang lesz. G alaphang esetén C, és így tovább. Ezekre a hangokra van hangolva a citerán a többi húr.  

Az általam készített citerákon a következőképpen vannak a húrok elhelyezve:
Az első 7 húr a fogólap feletti úgynevezett dallamhúr. Ebből négy az alsó soron, három a felső soron található. A 8. és 10. húr megegyezik a dallamhúrokkal. A 9. húr basszushúr, amely a fogólap alsó sorának harmadik érintőjénél lefogott hanggal azonos, csak egy oktávval mélyebb. 11. húr is basszushúr, amely a dallamhúrok alsó oktávjára van hangolva, végül a 12. húr a fogólap alsó sorának harmadik érintőjénél lefogott hang két oktávval mélyebb megfelelője. Ezeket követik az esetleges kisfejeken található húrok, amelyeket zengőhúroknak nevezik: első kisfejen lévő húrok az alaphanghoz képest T4 hangtávolságra található hangra vannak hangolva, középső kisfejen az alaphang felső oktávjára vannak hangolva, míg az utolsó kisfej a felső oktávja az első kisfejnek.
Táblázatos formában ide kattintva tekinthető meg.